Korzika

FOTÓTÚRA KORZIKÁN

A csodasziget, fotósok paradicsoma.

Összegzés

Indulás-érkezés: 2020. október 10-16.
Időtartam: 7 nap
Részvételi díj: 290.000Ft (az ár a nagy mértékű árfolyam változás miatt változhat)
Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 1.
Csoportlétszám: max.12 fő + 2 túravezető
Szállás: apartmanokban, fa illetve kőházakban, hotelekben.
Utazás módja: 8 személyes kisbusz

Útleírás

Akárcsak egy miniatűr kontinens, Korzika bevehetetlen erődként magasodik a Földközi-tenger fölé. Az emberléptékű sziget földrajzilag meghökkentően sokszínű, csillogó öblök, lélegzetelállító szurdokok, sziklaszirtek, sűrű erdők és ódon hegyi falvak váltják egymást. Óriási szintkülönbséget járhatunk be aránylag kis területen. Fotózunk a Spelunca-szurdok vadregényes vízesései között elhagyatott régi genovai hidak árnyékában, a Calanches rózsaszín, fantasztikus formájú sziklavilágában, a Capu Rossu sziklabércein. Fotótémánk lesz a világörökség része, a sziklára épült középkori városka Bonifaccio és Corte is. A világ legszebb túraútvonalát érintve fotózunk a híres Restonica völgyben, gyakoroljuk a panorámafotózást, az ND szűrő használatát és a HDR felvételek készítését.

Juhász Balázs és Iglói Zsolt túravezetők segítségével fedezheted fel a sziget csodáit. Mindketten a hely szerelmesei és ismerői.

Részletes program

1. nap október 10.
Utazás Korzikára
Kora reggel indulunk Budapestről Savona-ba. Estére érkezünk kényelmesen, majd a tengerparton pizzázunk. Az éjszakát a hajón töltjük, 4 személyes, konfortos kabinokban.

2. nap október 11.
Érkezés Korzikára. Átkelünk a hegyeken, cél a nyugati part, Porto
A hajózás 11 órát vesz igénybe, majd miután újra szárazföldre tettük a lábunkat Bastiában, elindulunk fő szálláshelyünk, Porto felé. Előtte azonban a reggeli, felkelő fényekben fotózzuk Bastia rég kikötőjét, halászbárkáit. Majd a hegyeknek fordulunk és a Golo folyó alsó folyását követve, káprázatos vidéken át, hegyi utakon autózunk. Albertacce hídjainál, a vadvizű folyónál a ND szűrőzést gyakoroljuk, majd szállásainkat elfoglalva a naplementét már a csodálatos portoi öbölben élvezhetjük a Chalanche sziklái között. Itt két éjszakát töltünk és csillagtúrákkal keressük fel fotós helyszíneinket.

3. nap október 12.
Túrázás a környék legszebb helyeire. (Capu Rossu, Scandola)
Ezen a napon járjuk be a környék legszebb helyeit. Ota falu közelében megkeressük a legnagyobb genovai hidat, gyakoroljuk az ND szűrő használatát és a HDR felvételek készítését. A délután folyamán a Capu Rossu sziklabércéhez túrázunk. A félsziget csücskén álló genovai őrtoronyból csodáljuk meg napnyugtát. A portói öböl és a párába vesző Scandola Nemzeti park teszi emlékezetessé ezt az estét és persze egy igazi korzikai gesztenye sör mellyel befejezzük ezt az aktív napot.

4. nap október 13.
Irány dél! Sziklameredély, óriáshullámok, Bonifaccio
Reggel útnak indulunk a nyugati part mentén délnek, hogy a Korzika gyöngyszemét, a sziklaszirtre épült Bonifacciót fedezhessük fel. Útközben megállunk a campomoroi öbölben, a tengerparti sétánk alatt csodás sziklaképződményeket fotózunk, megkeressük a hely ikonikus delfin formájú szikláját. A naplementét és a kék órát már a lélegzetelállító fekvésű, tengerbe szakadó sziklafal tetejére épült Bonifaccio fotózásával töltjük.

5. nap október 14.
Időutazás Bonifaccioban és Cortéban
Délelőtt Bonifaccio és környéke lesz a témánk. Bejárjuk az óvárost és megkeressük a tengerész temetőt. Ebéd után északnak fordulunk és pár órás utazás után elérjük a sziget közepén fekvő, hegyektől körbezárt egykori fővárost, Cortét. A délutáni fényekben az óvárosban, az egymáshoz tapadó patinás házak közt fotózunk, majd a kékórát a kivilágított fellegvár fényei alatt töltjük. Este a hangulatos városka főterén vacsorázunk.

6. nap október 15.
Tájképezés a Restonica völgyben, a világ egyik legszebb túravonalán.
A híres GR20 túraútvonal egyik csodálatos vidékén, a Restonica völgyben fotózunk, majd feltúrázunk a Melo és Capitello tóig, ami 2000m-en fekszik. Gyönyörű panoráma képeket készítünk, elmondhatatlan látvánnyal. Délután visszaindulunk Bastia-ba és az estét már a hajón töltjük, indulunk haza.

8. nap október 16.
Reggelre hajózunk vissza Bastiából Savónába. A komp ismét 11 óra alatt ér át, majd hazaindulunk Budapestre a kiindulási pontunkra. Érkezésünk késő délutánra várható.

FONTOS: Amellett, hogy igyekszünk a fenti tervet tartani, váratlan események vagy váratlan lehetőségek átírhatják az eredeti menetrendet. Ilyenkor a túravezetők a lehetőségeikhez képest mindent elkövetnek, hogy ez a legkisebb kellemetlenséggel járjon. Az útiterv tehát hozzávetőleges.

Tudnivalók

Mitől fotótúra?

Az utat kifejezetten úgy állítottuk össze, hogy témáinkhoz a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Ez olykor kényelmetlenséggel jár (korai kelés, étkezés kimaradása), ezért túráinkat kifejezetten profi fotósoknak, fejlődni vágyó hobbifotósoknak ajánljuk, illetve azoknak, akik ugyan először fognak kezükbe tükörreflexes gépet, ám nyitottak a tanulásra. Hogy kéznél legyen a segítségünk, többnyire csoportban fotózunk, de saját képek érdekében ösztönözzük az egyéni fölfedezést is.

Az út során pedig igyekszünk tudásunk javát átadni: hogyan válassz témát, hogy komponálj, melyik objektívet használd, hogy használd eszközeidet, készítünk panoráma, HDR és éjszakai képeket, kipróbáljuk az ND szűrőt. Minden résztvevővel a saját technikai szintjéhez képest és igényei szerint foglalkozunk.

Túra nehézsége

Egészséges embernek könnyen teljesíthető terep. A félnapos trekkingünkhöz sem szükséges különösebb felkészültség.

Földrajzi fekvés

Korzika Franciaország része, a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete, Szardíniától északra. Észak-déli irányban egy gránit-hegylánc szeli át, legmagasabb csúcsa, a Monte Cinto 2700 méterrel emelkedik a tenger fölé. Területe tizedmagyarországnyi ugyan, de a korzikai táj meglepően változatos: lankás és meredek hegycsúcsok, tisztavizű hegyifolyók vágta, lélegzetelállító kanyonok, üde tengerszemek és hosszan elnyúló fennsíkok váltakoznak. A mediterrán térség legzöldebb szigete a világon egyedül itt honos fák és virágok otthona is. Az ide látogató utazó nemcsak a látványukban, az illatukban is megfürdőzhet. Talán ezért is mondta Napóleon, hogy Korzikát az orra után is felismerné.

Korzika tengerpartjai legalább annyira változatosak, mint maga a sziget, partvidéke 1100 kilométer hosszan kanyarog, homokos, néhol kavicsos strandok, festői, sziklákkal tagolt öblök váltják egymást. A nyugati oldalon a hegy szinte a tengerből nő ki, így itt a meredek és sziklás partszakaszok jellemzők.

Időjárás

Korzika szigete mediterrán éghajlatú, így a nyarak forróak és szárazak. Viszont a hegyekben inkább az alpesi klíma érvényesül – sokszínűvé, változatossá téve ezzel Korzika időjárását. A fotózásra és túrázásra legalkalmasabb idő a májusi, illetve a szeptemberi időszak. Elsősorban azért, mert még/már nincs annyira meleg. A tengervíz szeptemberben még fürdésre alkalmas. Gyakoriak az erős szelek, amikből a helyiek többet is megkülönböztetnek, de a legjellemzőbb az északról fújó maestrale vagy más néven mistral. Nem ritkák a többméteres hullámok.

Kultúra

Korzika 1796 óta Franciaország része, hivatalos nyelve a francia és a korzikai. A lakosság nagy része korzikai nemzetiségűnek tartja magát és saját nyelvét, az inkább az olasz toszkáni nyelvjárásához mintsem a franciához hasonlító korzikai nyelvet beszéli. A 300 ezer lakosú kis mediterrán sziget kultúrájában az olasz és a francia hagyományok keverednek. A korzikaiak törvényként tisztelik a babonákat, régi szokásokat. Hagyományörző néptáncaik, mint például a quatriglia vagy a scuttiscia újra nagy népszerűségnek örvendenek. A sziget a szülőhelye Bonaparte Napóleonnak, aki egy korzikai kisnemesi családban született Ajaccio városában, ami a jelenlegi közigazgatási központ.

Biztosítás

Az utasbiztosítás (poggyász, baleset, betegség) hiányában nem tudsz részt venni a fotótúránkon, ezeket bejáratott biztosítónknál tudod megkötni.

Ellátás

A részvételi díj tartalmazza a fotóoktatást, túravezetést, szállást, a közlekedést 8 fős kisbuszokkal és a komppal való átkeléseket. A részvételi díj az euró árfolyamához igazodik, ezért indulás előtt jelentős ingadozás esetén korrigáljuk. Főleg a komp árváltozása miatt fontos időben foglalnunk. A részvételi díj a következőket NEM tartalmazza: kompon kabin, étkezés, utasbiztosítás, extra szolgáltatások (pl. mosoda).

Felszerelés, öltözködés

Szívesen segítünk abban, hogy felkészültségedhez és igényedhez mérten optimális fotós felszereléssel vágj neki a világ tetejének. Ha vázzal, optikával vagy memóriakártyával erősítenél, van kedvező beszerzési forrásunk, illetve a használt cuccaidat a levelezőlistáinkon meghirdetheted. Fotós hátizsákkal és oldaltáskával is jöhetsz és érdemes laptopot vagy más háttértárat hoznod magaddal.

Lesznek olyan szállások, ahol a saját hálózsákra és törölközőre szükség lesz. Ne készülj túl sok meleg ruhával, könnyű túracipő mindenhol elegendő. Esőcucc szükséges kellék. A pakoláshoz közreadjuk negyedszázada csiszolt úti listánkat.

Létszám

A csoportlétszám korlátozott, max. 12 fő + a túravezetők, ezért érdemes a helyed mielőbb biztosítanod. Ha későn jelentkezel, a kompár kiszámíthatatlansága miatt a költségek emelkedhetnek. A jelentkezéssel egyidejűleg felkerülsz a csoport belső levelezőlistájára, amin keresztül időben értesítünk az aktuális tennivalókról és felkészítő cikksorozatunkhoz is hozzájuthatsz.

Utazás

Budapesi indulással és érkezéssel, saját kisbuszokkal. Odaúton Savona és Bastia (11 óra), visszafelé Bastia és Savona (11 óra) között kompozunk, mindkét esetben reggel 8 körül érkezünk partra.

Szállás

Utunk állomásain kerüljük a pompát, de gondosan kiválasztott szállásaink mindig a résztvevők elégedettségét szolgálják. Portóból csillagtúraszerűen látogatjuk úti céljainkat, szállásunk apartmanokban lesz. A házak nagy belső térrel rendelkeznek, szimpla, emeletes, illetve dupla ágyakkal, saját konyhával, fürdőszobával és terasszal. A többi szállás is hasonló komforttal rendelkezik.

Étkezés

Mivel programunkat teljes mértékben a fotózásnak rendeljük alá, ez az útunk nem a gasztroélményekről szól. Az étkezésről magunknak kell gondoskodni, a bevásárlásokat együtt intézzük, a korzikai Spar-ban finomak a helyi különlegességek (pástétomok, olajos halak), érdemes kipróbálni. Este lehetőségünk van akár étteremben is enni, pizzázni, sörözni. Szendvicsből, innivalóból érdemes az oda útra pakolni, de a hajón lesz étterem átlagos korzikai árakkal.

Pénz, bank

Korzika fizető eszköze az euró, bankkártyás fizetési lehetőség van sok helyen,de az étkezéshez és ajándékokvásárláshoz érdemes készpénzt hozni.

Utazási iroda

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, a Helian NaTour utazási irodával (MKEH eng. szám: U-000982) együttműködve szervezzük. az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be, ők gondoskodnak a biztosításokról és útjaink alatt is ők a hátországunk.

Térkép

Galéria