Rólunk

FOTOSHERPA

Utazás, fotózás, fotós képzés, kaland… mindaz, amire mindig is vágytunk!

A tapasztalás és tökéletesedés egyik legjobb lehetősége és színtere az utazás. Az utazás egy próba, egy kihívás. Az utazó mindig tart valami felé, keres valamit, megtartva gyermeki rácsodálkozását e kincsekkel teli világra. A fotográfus segítségül hívja az eszközét, médiummá válik, hogy továbbíthassa üzenetét. A FotoSherpa a világ leképezése belső szemünk által. Kaland, tapasztalás és játék. Mindaz, amire mindig is vágytunk!
Csapatunk legfőbb célja, hogy általuk megismert világokba, kultúrákba juttassunk el amatőr és profi fotográfusokat, átadva tudásukat, tapasztalatukat. A FotoSherpa egy fotóközösség is egyben. Tagjai lehetnek mindazok, akik hasonló módon nyitottak a világra, szeretik az utazást, a változást, érdeklődnek más kultúrák iránt, fogékonyak a képi világra és ebben örömüket lelik. Légy Te is az útitársuk!
A Sherpa nem csak egy népcsoport a Himalájában. Ők azok, akire számítani lehetett, ők juttatták fel hőseinket a csúcsra, ők a megbízható útitársak. Ezért is választottuk ezt a nevet.
2012-ben megalapítottuk barátommal a Kincseskamerát, amellyel a világ különböző tájaira szerveztünk fotótúrákat. 2018-tól új néven, új csapattal, mint FotoSherpa folytatjuk utunkat.

Könyveim

fotótúra, photo workshop, India, Álmom India, Juhász Balázs
Álmom India

Exkluzív fotóalbum, egy magyar fotóművész képeivel és egy magyar hindu szerzetes írásaival.
Nem útikönyv, nem tankönyv. Egy vallomás, egy életmű. Egy fotós és egy szerzetes találkozása.
Ez a könyv elmeséli egy nyugati fotóművész és egy nyugati hindu szerzetes rácsodálkozását a megmagyarázhatatlan világra.

Könyvterv és fotó: Juhász Balázs
Szöveg: Leveles Zoltán

fotótúra, photo workshop, Paris, Paris Flaneur, Juhász Balázs
PARIS flâneur

35 évesen készítettem első könyvem, a Paris flâneur -t. Hat éven keresztül fotóztam a várost, ami nagyon megfogott és többet nem eresztett. Eszközöm a kamerám, a „negyedik szemem” és – a Város, a sziget, ahol otthon érzem magam, – a hely, mely felidézi “régi” felszabadult énemet, ahol az ember “szembejöhet” önmagával.

Társszerzőként olyan ismert személyeket kértem fel, akik munkájukkal, gondolataikkal példát jelentenek számomra. Írásaikkal, gondolataikkal a képek, a pillanatok átélhető élménnyé változtak.
Szerzőtársaim névsora:
Faludy György, Kepes András, Popper Péter, Szepes Mária, Andok Ferenc, Baricz Katalin, Cserhalmi György, Csernus Sándor, Fejtő Ferenc, Földes László (Hobó), Gyarmati Csaba, Gyémánt László, Katona Klári, Koltai Lajos, Kuklay Antal, Rozsonits Tamás, Sárosi István, Sárvári György, Vámos Miklós és Vekerdy Tamás.

Könyvterv és fotó: Juhász Balázs

Csapatunk

Juhász Balázs

1988 óta foglalkozom szenvedélyesen fotografálással. Kezdetektől utazó fotográfusnak készültem, de az idők során számos területen kipróbálhattam magam, így a reklám-, portré-, modell-, divat-, esküvő-, természetfotózásban, valamint a fotózsurnalisztikában egyaránt. Saját stílusom ezen területekről kapott tapasztalatok alakították.
Pályafutásom első kiteljesedése volt a 2005-ben megjelent fekete-fehér fotóalbumom, a Paris flâneur. 2010-ben pedig elkészült a második könyvem, Álmom India címmel. Jelenleg is eltűnő félben lévő kultúrák megörökítésén dolgozom. Tagja vagyok a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Pillanart Magyar Esküvőfotós Szövetségnek.
Az utazó fotográfiával megérkeztem a fotózásnak abba az ágába, ahová mindig is készültem.

Juhász Balázstúravezető, a FotoSherpa alapítója
Iglói Zsolt

Egy picike faluban nőttem fel a Balaton mellett.
Fiatalon rengeteget barangoltunk az északi part tanúhegyei között.
A hegyek és vizek ilyen harmóniájára 2000-ben akadtam Korzikán, azóta is rendszeresen járok vissza.
Ez a 2-3 megyényi sziget mindig lenyűgöz a változatos tájaival, érintetlen, vad szépségével.
Talán úgy lehetne legjobban jellemezni, mintha az Alpok vonulatait betennénk egy mediterrán tengerbe.
Egészen egyedi élmény tavasszal egy havas hegycsúcsról lepillantani a kétoldalt csillogó tengerre.
Az ilyen és hasonló pillanatokért vettem először fényképezőgépet a kezembe, úgy 30 évvel ezelőtt.
Azóta is próbálok igényesen és jó szemmel képeket készíteni.
Nagy álmom egy korzikai téli túra.

Iglói Zsolttúravezető
Bácsi Róbert

Főképp a dokumentarista fotográfia érdekel, illetve a portré- és a társadalomábrázolás áll legközelebb hozzám.
Szívesen fényképezem a különböző országok kultúráját az ott élő emberek életét, ezért igyekszem sokat utazni, hogy újabb és újabb riportokat tudjak készíteni. Így a fotózás és az utazás az évek alatt teljesen összekapcsolódott számomra.
Évekkel ezelőtt jártam Észak Indiában, a Himalájában az ottani buddhizmust fényképeztem így nagyon közel kerültem az emberekhez és a vallásukhoz.
Hat éve elkezdtem egy nagyobb fotósorozatot a Hegyi-Karabah tartományról és Trasznyisztriáról.
Célom, hogy még több ilyen autonóm területre eljussak és fényképezni tudjam az ottani életet és a nehézségeket amivel az embereknek szembe kell néznie.

Bácsi Róberttúravezető
Leveles Zoltán

A hindu szanátana dharma tanainak követője. Mestereimtől Magyarországon és Indiában tanultam. Indiában a spirituális gyakorlataim mellett indiai középkori kolostorok rekonstruálásán, valamint indiai környezetvédelmi projekteken dolgozom, továbbá indiai kultúrtörténeti tanulmányutakat vezetek, melyek során a résztvevők hiteles bepillantást nyerhetnek a spirituális India világába.

Budapesten a spirituális India szellemiségének továbbörökítése céljából megalapítottam a Bharata Kultúrtér Indiai Spirituális Központot. Civil életben az India Klub Alapítvány vezetőjeként dolgozom. Több könyv születése fűződik a nevemhez, egyike az Álmom India.

Leveles Zoltántúravezető