Könyveink

fotótúra, photo workshop, India, Álmom India, Juhász Balázs

Álmom India

Exkluzív fotóalbum, egy magyar fotóművész képeivel és egy magyar hindu szerzetes írásaival.
Indián nem győznek meglepődni…
Egy vallomás, egy életmű. Nem útikönyv, nem tankönyv.
Egy fotós és egy szerzetes találkozása.
Visszaemlékezés. Hangosan gondolkodik a két szerző. Ez a könyv elmeséli egy nyugati fotóművész és egy nyugati hindu szerzetes rácsodálkozását a megmagyarázhatatlan világra.
Két kultúra találkozása.

Könyvterv és fotó: Juhász Balázs
Szöveg: Leveles Zoltán
Készlet: rendelhető 6.900 Ft + postaktg.


Paris flâneur

PARIS flâneur

35 évesen készítettem első könyvem, a Paris flâneur -t. 1998-ban jártam először Párizsban. A város annyira megfogott, hogy már akkor elhatároztam egyszer könyvet fotózok róla.

Túl a szakmai feladatokon, érzéseket, benyomásokat akartam megörökíteni. Tudatosan fekete-fehér fotográfiákat készítettem, nem konkrét dolgokra, hanem hangulatokra figyeltem. Hat éven keresztül, összesen nyolc alkalommal, 5-7 napot töltöttem Párizsban, több ezer képet készítettem. Már kezdetektől éreztem, hogy a képekben magukban több van – mert kapcsolhatók hozzá jó szavak, gondolatok, személyes mondatok. Én képekkel dolgozom (élek), nem szavakkal. De azt szeretném, ha az élmény mind közösebb, teljesebb lehetne.

Társszerzőként olyan ismert személyeket kértem fel, akik munkájukkal, gondolataikkal példát jelentenek számomra. Azokat az embereket, akiket tisztelek, sokra tartok megkerestem alkotói segítségüket kérve, hogy egy-egy képhez vagy részhez, vagy akár a teljes anyagról írják le gondolataikat, benyomásaikat – soraikkal, nevükkel a képek, pillanatok átélhető élménnyé változhatnak.

Néhány általam kedvelt magyar, külföldi album erősítette meg elképzelésemet, hogy a szöveg még izgalmasabbá tudja tenni a képi világot, a fényekkel való üzenetet. A könyvben szereplők névsora:

Andok Ferenc, Baricz Katalin, Cserhalmi György,
Csernus Sándor, Faludy György, Fejtő Ferenc,
Földes László, Gyarmati Csaba, Gyémánt László,
Katona Klári, Kepes András, Koltai Lajos,
Kuklay Antal, Popper Péter, Rozsonits Tamás,
Sárosi István, Sárvári György, Szászi András,
Szepes Mária, Vámos Miklós és Vekerdy Tamás

Könyvterv és fotó: Juhász Balázs
Készlet: elfogyott


Erre inni kel! Egy kupa Badacsony

Erre inni kell! Egy kupa Badacsony

Ez a kötet kedvcsináló. Lapozgatván az embernek kedve támad észrevenni környező világunk szépségét, kedve támad egy jó pohár badacsonyi borra, és kedve támad. A kiadványban Badacsony egy évének ismételhetetlen és utánozhatatlan arcai ragadnak magukkal. A képek mellett tizenkét pohárköszöntő idéz többek között ékszerszép évszakokat, erőteljes időket, selymes pincehűst, világhíres bort, eltékozolhatatlan szellemet. Az Erre inni kell! Egy kupa Badacsony olyan, akár egy pohár kitűnő olaszrizling. Könnyed, üdítő, lélekemelő.

Fotó: Szabó Zoltán
Szöveg: Simon Kati
Könyvterv: Németh Csaba Elek
Készlet: elfogyott


Holdvilág - Ladak arcképe

Holdvilág – Ladak arcképe

A Holdvilág – Ladak arcképe kötet egzotikus tájra vezet, Kis-Tibet lenyűgöző, földöntúli, érzékfeletti világába.
A könyvben szereplő több mint száz fotó fekete-fehér, de mivel a kiadvány duplex nyomással készült, a képek bíbor árnyalattal gazdagodtak, különösen szép hatást (és jelentést) elérve ezáltal. A kötetben a létkerék – az élet létesülésének okait feltáró szimbólum – gördül fejezetről fejezetre. Ez talán ijesztőnek tűnik, de az egyes szövegek közérthetőek, olvasmányosak. Mellettük magyar és külföldi utazók mesélik el, hogy milyennek látták Kis-Tibetet. Az írásokban, a képek és szövegek egymás mellé rendelésében mindvégig megmegcsillan a humor, hogy ellensúlyozza a fegyelmezett tartalmat. A szerzők így teremtenek egyensúlyt a könyvben. Tengelyt, amin foroghat a kerék.

Fotó: Szabó Zoltán
Szöveg: Simon Kati
Könyvterv: Németh Csaba Elek
Készlet: elfogyott


Guatemaja színfónia

Guatemaja Színfónia

Meghasonult világ ez. Szétmarta az európai kultúra, rátelepedett a kereszténység, s ők úgy hurcolják terhét, mint Krisztus a keresztet. A könyv minden egyes képén találkozni fogsz a kettősséggel, a hajlékonysággal és a merevséggel, az órmotlansággal és a szépséggel.

Festményszerű megkomponáltságuk a fotós érdeme. De amíg a látvány a közelmúltba vezet, a szövegek a múlt több síkján hullámzanak: hol ismereteink kezdeteihez nyúlnak vissza, hol találkoznak a fotók idejével: forró időjáték ez kép és olvasmány között.

Fotó: Szabó Zoltán
Szöveg: Simon Kati
Könyvterv: Németh Csaba Elek
Készlet: rendelhető, 4.000 Ft + postaktg.


Jégkockák Isten whiskyjében

Jégkockák Isten whiskyjében

Az eddig csak kiállításokon látható, a Föld legeredetibb taváról készült fotográfiák hazavihetők. Szabó Zoltán fotográfus – a Sajtófotó és a Találkozás a természettel pályázaton is az Év kollekciója díjat kapott – képei méltó szövegkörnyezetbe kerültek: a Bajkál-tó ősi és gyönyörű burját és tunguz legendáit, meséit, messzi népek utazóinak és tudósainak útijegyzeteit “mesélik”. Különös játékukkal kép és szöveg minden alkalommal újra-alkotják egymást, mindig másképp. Hogy miért, és hogyan van így, ki tudja? A Jégkockák Isten whiskyjébe című Bajkál-képeskönyv éppen ezért a legtitokzatosabb és legszórakoztatóbb játékszer elvágyó délutánjainkra.

Az album a Szép Magyar Könyv versenyen elnyerte a Művészeti könyvek és albumok kategóriadíját, szerzője pedig könyvborító- és fotóművészeti munkájáért a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alkotói különdíját kapta.

Olvasói levél:
“Megjelenésekor is, meg a napokban megint nézegettem a Jégkockák könyvét. Egy német Bajkál könyv után vettem elő újra, és most egészen megragadott – amit a Bajkál utazásom után csak valahogy természetesnek találtam, hogy igen, ilyen a Bajkál, most egyszerre egész különössé vált. A másik, német könyv is a Bajkálról szól, sok nagy képpel, de nincs benne az a csoda, ami a Bajkál, és ami a Jégkockák könyvben szinte belélegezhetően – nem csak láthatóan -, alig elviselhető honvágyat ébresztve a Bajkál iránt, benne van. Egész különös a könyve, mindig hálával veszem kézbe.”

Fotó: Szabó Zoltán
Szöveg: Simon Kati
Könyvterv: Németh Csaba Elek
Készlet: elfogyott


Szépületes Budapest

Szépületes Budapest

Budapest minden kövéhez elátkozott-megváltott történelmünk darabja tapad. Némelyikük letagadtatott, feledésre ítéltetett, mások unalomig ismételtettek. Vannak köztük történelmi emlékezetünk szőtte tündérszép mesék, és vaskosan valós, csúnya történetek. Egyik is igaz, másik is. Vagy egyik sem, másik sem, hiszen rajtunk, az észlelőn kívül semmi sem létezik.

A Szépületes Budapest című könyvben igyekszünk végletek között egyensúlyban maradni, ami több okból sem könnyű. Nem könnyű, mert magyarok vagyunk, és nem könnyű, mert hajszálnyi a határvonal büszkeség és becsben tartás között. Akárhogy is, a célunk ez utóbbi, mert valamit megbecsülni annyit tesz, mint pontosan tisztában lenni az értékével, míg a büszkeség a különbnek lenni-re tolja át a hangsúlyt.

A könyvben szereplő fotók a szemmagasság fölé emelnek, ugyanis az építészet nagyban alkot, közelről nem foghatjuk át egészen nagyszerűségét. A fotográfus olyan pillanatokat választott, amilyenekben sosincs részünk Budapesten: egyedül vagyunk a máskor ember- és autóhömpölyös városban; és olyan nézőpontokat, amelyek többségétől belénk szorul a lélegzet. A könyv szerkezete a világörökség részévé nyilvánított fővárosi területek földrajzi elhelyezkedését követi. A várból indulunk le a pesti Duna-partra, végig az Andrássy úton. Ha akarod, történelmi szépregéinkkel – akár képzeletben, akár a valóságban – sétádon elkísérünk. Magyar, angol és német nyelven is kapható.

Fotó: Szabó Zoltán
Szöveg: Simon Kati
Könyvterv: Németh Csaba Elek
Készlet: rendelhető, 5.000 Ft + postaktg.